Echipa Mea

Alături de ei vom crește șahul românesc

Am plăcerea și onoarea de a fi ajutat în acest demers de unii dintre cei mai pricepuți oameni pe care îi cunosc. Mari pasionați de șah, și-au demonstrat capabilitățile în domeniile în care au activat și sunt dispuși să vină alături de mine pe acest drum, al revitalizării șahului din România.

Andrei Diaconescu

Co-Fondator One United, jucător de șah și sponsor al CSU ,,ASE"

Andrei Diaconescu este unul dintre cei mai de succes investitori și dezvoltatori de imobiliare români. Compania fondată de acesta, împreună cu Victor Căpitanu, este cotată în top 10 la Bursa de Valori București.

Andrei iubește de mic șahul, dar abia în anul 2020 a început să se pregătească profesionist, avându-l drept antrenor pe Marele Maestru Tiberiu Georgescu.

În 2021 a participat la un meci simultan în compania lui Garry Kasparov și a altor jucători din topul mondial, rezistând onorabil.

Pe lângă activitatea de jucător, Andrei Diaconescu s-a implicat activ în anul 2021 în două proiecte de succes: Super Chess Classics și CSU ,,ASE”. Compania One United a sponsorizat alături de Superbet etapa de Grand Prix Super Chess Classics. 

Tot One United este și sponsorul clubului CSU ,,ASE” București, club ce a câștigat recent marele trofeu la CN de Șah Rapid și care îi are în componență pe cei mai buni jucători români: Irina Bulmaga, Constantin Lupulescu, Alessia Ciolacu, Mircea Pârligras și David Gavrilescu. Este o mare onoare și oportunitate pentru lumea șahului să îl avem alături!

Alin Berescu

Mare Maestru Internațional și căpitanul echipei naționale

Este căpitanul echipei naționale de șah din 2018 și unul dintre fondatorii proiectului ’’Școala Marilor Maeștri’’. A fost inițiat de către tatăl său în tainele jocului de șah de la vârsta de trei ani și de atunci nu a mai părăsit lumea celor 64 de pătrățele. Pe lângă rezultatele impresionante ca jucător, Alin este și un foarte bun conducător. În calitate de căpitan a cucerit atât medalii internaționale, cât și medalii în cadrul Campionatelor Naționale.

Ce spune Alin despre  marea performanță: “90% transpirație – 10% inspirație și talent. Munca individuală este ingredientul principal pentru atingerea succesului. La copii, șahul trebuie să înceapă ca o joacă, care treptat să devină o pasiune.’’

De cinci ori campion național juniori, medalie de argint la Campionatul Mondial de juniori din 1990 (U10), medalie de bronz la Campionatul Mondial de juniori din 1991 (U12), campion cu echipa României de juniori la Olimpiada de Cadeți din 1996, de două ori campion național de seniori (în 2004 și 2005) și multiplu campion național pe echipe cu AEM-LUXTEN Timisoara. 

Alin Câmpeanu

Organizator și arbitru international, președinte de club

Este organizator și arbitru internațional, titluri acordate de către Federația Internațională de Șah. Pe lângă acestea este președintele clubului Vados Arad, vice-campioană națională în 2020 în Superliga României și nu în ultimul rând, membru în Consiliul Director al Federației Române de șah.

De-a lungul timpului a fost implicat în numeroase proiecte de dezvoltare a șahului, printre cele mai importante fiind Festivalul Internațional de Șah de la Arad, considerat cel mai mare turneu din România (peste 600 de participanți), ajuns la ediția a XIV-a. De asemenea, Alin este inițiatorul și coordonatorul mai multor programe: “Mai isteţi prin şah”, “ARED pentru copii mai inteligenţi”, “Şahul în şcoală” și ”Șahul în grădinițe”, toate aceste proiecte fiind în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad.

Marius Ceteraș

Maestru FIDE, organizator, director de întreprindere

Este fost campion naţional de seniori la şah rapid în 2014 şi campion naţional de juniori la şah clasic în 1992 şi în 1993. Deţine titlul de maestru FIDE şi are o bogată experienţă ca antrenor, transformând oraşul său natal Alba Iulia într-un puternic centru al şahului juvenil românesc. 

Este autorul cărţilor “Ghid pentru învăţarea jocului de şah” (2007) şi “Ghidul jocului de şah pentru elevi” (2012), folosite de majoritatea elevilor români care studiază şahul. Cu ocazia Centenarului Marii Uniri a publicat trilogia “100 Teste de Şah”.

Ca organizator de turnee a făcut din Alba Iulia una dintre destinaţiile preferate ale şahiştilor români şi nu numai. S-a implicat de asemenea activ în organizarea de competiţii de şah prin corespondenţă, în promovarea şahului în rândul copiilor, în instruirea profesorilor pentru a preda şahul în şcoli, în elaborarea de regulamente ale federaţiei şi în publicarea de articole despre activitatea şahistă în presă şi pe internet.

Toate aceste activităţi şahistice le-a desfăşurat în paralel cu cariera profesională de inginer în cadrul grupului Electrica  (în prezent este directorul Sucursalei Alba).

Tiberiu Georgescu

Mare Maestru Internațional, Lector Universitar Doctor, Antreprenor

Este Mare Maestru internațional și Lector Universitar Doctor în cadrul Academiei de Studii Economice din București. Dintre toți membrii echipei, Tiberiu demonstrează cel mai bine poate cât de bine se îmbină șahul cu IT-ul. De altfel, digitalizarea șahului românesc va fi un punct important în strategia noastră.

Pe lângă faptul că a fost campion național de seniori în anul 2018, Tiberiu este și un bun manager. A reușit într-un timp scurt să creeze o echipă competitivă în cadrul Clubului Sportiv Universitar A.S.E., unde sunt legitimați cinci membri ai echipelor naționale – Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Irina Bulmaga și Alessia Ciolacu și David Gavrilescu.

Printre cele mai importante rezultate ale clubului de șah pe care îl conduce se numără două medalii la Cupa României la Feminin în anul 2020 și patru medalii cu echipele masculine și feminine la Campionatele Naționale pe echipe de șah-rapid și blitz în 2021. De asemenea, alături de alți doi șahiști, a fondat Chess Coders, companie de IT care în 2018 câștiga marele premiul al competiției PatriotFest. 

Lucian Gîlea

Maestru FIDE, Arbitru Internațional, Președintele Clubului ACS Smart Galați

În ultimii ani a dezvoltat un puternic centru de juniori în Galați, juniorii antrenați reușind multe performanțe – medalii la Campionatele Naționale de juniori și calificări în loturile naționale.

A organizat numeroase turnee în Galați precum Festivalul de șah Pro Logos Galați și s-a implicat în dezvoltarea șahului în zonă, contribuind la succesul turneelor Cupa Satori Art Slobozia, turnee cu peste 250 de participanți.

Totodată a promovat şahul în rândul copiilor și a susținut logistic predarea şahului în şcoli.

Ciprian Nanu

Mare Maestru Internațional, Antrenorul Echipei Olimpice Feminine și Conducător de Club

Jucător profesionist până la vârsta de 30 de ani, multiplu medaliat la Campionatele Naționale individuale și pe echipe, Campion Național de Șah Rapid în 2002, 2011 și 2013, câștigător al Cupei României cu echipa Dinamo București în 2010 și 2012, câștigator a numeroase turnee naționale și internaționale, peste 200 de medalii obținute cu juniorii la Campionatele Naționale și Europene.

Din 2014 este Căpitanul Echipei Naționale Feminine a României. Cel mai bun rezultat obținut –  locul V la Campionatul European din Creta în 2017.

Din 2008, s-a implicat în activitatea de antrenorat și a introdus programul ,,Șahul în școli și grădinițe” în Brașov. În cei 12 ani, a reușit să inițieze în tainele sportului minții câteva mii de copii din Brasov. Ca Președinte al Asociației Județene de Șah Brașov, a organizat competiții devenite tradiționale la nivel local – campionatele județene de șah Clasic, Rapid și Blitz, Cupa Brașovului, Cupa Grădinițelor de 1 iunie sau Marele Premiu al Brașovului. 

Cu un master în ,,Management și performanță sportivă” și doctorand în ultimul an în cadrul Facultății de Știinte Sociale a Universității din Craiova, Nanu crede că șahul românesc merită să aibă o istorie scrisă, de aceea teza sa de doctorat este o “Monografie a șahului românesc”. Un studiu de caz al lucrării vizează impactul psiho social al șahului în rândul școlarilor și al părinților acestora, evidențiind valențele cognitive și efectele sociale ale șahului.

Alin Toma-Andreica

Maestru FIDE, Arbitru Național, Antrenor, Președinte A.J. Șah Cluj

Alin este vicecampion cu echipa Potaissa Turda în 2002. Are o bogată experiență ca antrenor la Clubul Sportiv Școlar  “Viitorul” Cluj și la Palatul Copiilor.

Ca președinte din 2001 al Asociației Județene de Șah Cluj, a organizat numeroase competiții de șah la toate nivelele – județean, național și internațional. Cel mai important concurs național este memorialul “Mircea Rădulescu”, ajuns deja la ediția a XXI-a. Dintre concursurile internaționale amintim Cupa Coral din 2017, care a atras peste 250 de jucători din 14 țări.

A arbitrat numeroase competiții naționale de juniori și seniori, dar și un campionat european de juniori și un campionat mondial școlar.

Din 2004, realizează emisiunea de șah “Regi și pioni” la TVR Cluj.

S-a implicat în conducerea Federației Române de Șah în calitate de membru al Consiliului Director (2017-2021).

Scroll to Top