Despre mine

Cine sunt?

 • Sunt creator și manager de proiecte. Fac lucrurile să se miște!
 • Sunt comunicator. Pot revoluționa nivelul de percepție și de cunoaștere a fenomenului șahistic din România.
 • Sunt pregătit să negociez cu sponsori puternici și să atrag bani în șah. Îmi propun sa triplez bugetele existente.

Sunt antreprenor și manager de carieră. În același timp sunt implicat în mai multe proiecte de susținere a șahului și a comunității sportive din România. Cred că pot face și mai multe pentru șahul românesc ca manager al Federației după ce:

 • am adus în România Grand Chess Tour în 2019 și în 2021 și am contribuit decisiv la organizarea celor mai mari evenimente șahistice din țara noastră;
 • am generat 800 milioane de euro creștere în valorile totale ale acțiunilor companiilor pentru care am lucrat de-a lungul timpului;
 • am 20 de ani de experiență în management executiv;
 • am fondat și am gestionat mai multe afaceri în Europa Centrală și de Est.
Un om de afaceri poate atinge mai ușor succesul dacă are în spate o experiență sportivă. Sportul te învață sa fii determinat și să nu renunți atunci când ceilalți îți spun să te oprești. Te învață ce sunt satisfacțiile și, foarte important, îți arată cum să treci peste dificultăți, să ți le însușești și să câștigi de pe urma lor. Consider că o bună parte din succesul meu profesional este datorat șahului, iar acum cred că e timpul să dau înapoi comunității și să contribui la dezvoltarea acest minunat sport.
Vlad Ardeleanu

Companii care ne susțin

Activitatea mea în șah

Am descoperit șahul alături de bunicul meu, pe când aveam doar șase ani. Din clasa a patra, am început să frecventez Clubul Școlar Sportiv din Timișoara, să am antrenori și să particip la turnee alături de echipa Voința Timișoara. Așa am prins tot mai mult drag de practicarea șahului și, în scurt timp, acesta s-a transformat într-o adevărată pasiune. Astăzi joc online cu regularitate, aproape zilnic, și sunt foarte încântat ori de câte ori am ocazia să îmi provoc colegii și partenerii din mediul profesional la câte o partidă de șah.

Alături de compania Superbet, am reușit să aduc la București cel mai puternic circuit de șah din lume, Grand Chess Tour, în 2019 și 2021, ceea ce a contribuit în timp record la popularizarea acestui sport în România și l-a pus pe agenda mass media centrale.

În același timp, am semnat parteneriatul prin care Superbet a susținut Federația Română de Șah pentru performanța echipelor naționale de seniori.

Activitatea mea în afara șahului

 • Am conceput proiectul Medima Health, o investiție de capital privat ce urmărește construirea unei rețele de clinici de radiologie cu accent oncologic în România.
 • Am transformat Superbet dintr-o afacere de familie în industria pariurilor sportive într-o corporație internațională cu o puternică componentă tehnologică. Între 2015 și 2019, afacerile Superbet s-au mărit de 5 ori, ajungând la vânzări de 2,8 miliarde de euro.
 • Am fost responsabil de gestionarea activității de comerț pentru Carrefour în România cu responsabilitate în vânzări de peste 1 miliard de euro.
 • Am gestionat divizia imobiliară și de investiții a Carrefour în România cu active de peste 1 miliard de euro
 • Sunt co-fondator Artima, un lanț de supermarketuri din Transilvania care la 7 ani de la înființare avea să fie achiziționat de Carrefour pentru 50 milioane euro.

De ce vă invit alături de mine?

Iubesc șahul de când eram mic, m-a format personal și profesional. Știu cât de important poate fi pentru formarea unui copil, a unui tânăr. Vreau să contribui la democratizarea șahului și la creșterea bazei de performanță a acestui sport care schimbă vieți. 

Sunt într-un punct în care am strâns experiență în business și în diverse medii necesare pentru a face diferența pentru șahul românesc.

În mandatul meu, vreau ca jucătorii români să joace în cât mai multe turnee puternice de șah acasă, în Romania  și să aduc cât mai mulți copii și tineri în fața tablei de șah. 

Pentru performanță

Am mare încredere în tradiția și în capacitatea României de a oferi lumii șahiști de talie mondială. Ne vom preocupa să ajungem în elită din toate punctele de vedere, cu obiective clar definite: în top 20 mondial în 4 ani și în top 10 mondial în 8 ani.

Pentru copii și juniori

Aceasta este baza, de aici trebuie să începem. Fundamentăm un proiect de dezvoltare sănătos, cu piloni precum proiectul de “Șah în școli”, programul național “Cuibul de Șah” și programul “Cluburilor de Șah CSSR”. Obiectivul este să dublăm numărul jucătorilor legitimați în următorii opt ani, să lărgim baza de selecție până la 30.000 de jucători legitimați și să creăm o “fabrica de talente” la nivel de copii și juniori pentru marea performanță șahistică.

Pentru vizibilitate

Deși este un sport de masă, dat fiind că are circa 19.000 de jucători legitimați, șahul românesc are nevoie de o imagine proaspătă, în același timp grefată pe spiritul tradiției acestui sport în România. Prin programul “Social street chess pentru amatori”, prin “Grand Prix Tour Șah România” și prin campanii de popularizare ale competițiilor naționale, vom câștiga vizibilitate. Apelând la o campanie de comunicare articulată profesionist, la ambasadori sportivi, influenceri și la social media, șahul va ajunge în discursul public cotidian. Putem dubla baza de jucători legitimați în următorii opt ani.

Pentru o colaborare deschisă

Sunt deschis tuturor propunerilor și ideilor care pot veni în sprijinul șahului din țara noastră. Ușa mea este și va fi mereu deschisă.

Pentru o federație transparentă

Federația Română de Șah va deveni un organism transparent, sistematizat, un facilitator și accelerator al performanței în șah. Am demonstrat că pot realiza aceste lucruri și o voi face și aici.

Pentru un buget considerabil mai mare

Alături de echipa mea și de parteneri din lumea de business vom asigura un buget de trei ori mai mare pentru FRȘah comparativ cu anii precedenți și implicit vom putea pune în aplicare proiectele pe care vi le-am prezentat succint aici.

Ce spun iubitorii șahului?

“At pellentesque faucibus morbi morbi vel magna at eleifend mauris est nisl purus tellus magna volutpat elit quis nunc adipiscing mauris odio ornare nunc.”
Jammie White
“Est elit nulla risus a purus faucibus gravida tempus, magnis mauris tellus vitae bibendum faucibus id phasellus rutrum vel non quis pellentesque sem.”
Michael Johnson
“Elit id pretium, nec sit pretium massa nibh ut cursus auctor ac sociis proin justo, et commodo at maecenas magna.”
Julie Kyle
Scroll to Top